נפתח בוידוי: יתכן שקצת שיקרנו בכותרת. זה לא בגלל שלא נדבר פה על מזונות על, וטכנית המזונות שנדבר עליהם בהחלט יהיו עדכניים לשנת 2022, אבל שני הדברים לא יהיו בדיוק כמו שאולי גרמנו לזה להשמע בכותרת, וזאת בשל העובדה הפשוטה שאין באמת דבר כזה "סופר פוד". מה?! מבולבלים? תיכף נסביר הכל!
מה זה סופר פוד, או בשמו העברי מזון על? כמעט כל מי שמתעניין ולו אף במעט בבריאות או תזונה, (ובואו נודה בזה, גם כאלה שלא) שמעו לא פעם את המושגים האלה, והם תמיד מלווים בהבטחות לסגולות ריפוי ויתרונות בריאותיים רבים ומגוונים.
המושג סופר פוד קיים הרבה יותר זמן ממה שנדמה לכם, והוא כל כך פופולרי שהוא נכלל במילונים. לפי מילון מריאם-וובסטר סופר פוד הוא "מאכל (כגון סלמון, ברוקולי, או אוכמניות) אשר עשיר במרכיבים (כגון נוגדי חמצון, סיבים, או חומצות שומן) אשר נחשבים מועילים לבריאות האדם". השימוש הידוע הראשון בביטוי נרשם כבר בשנת 1915.
שימו לב, למרות שקיימות הגדרות רשמיות של המושג במילונים שונים, מבחינה מדעית לא באמת קיים דבר כזה. על המסר הבא נחזור שוב ושוב כי הוא חשוב ואי אפשר להדגיש אותו מספיק: תזונה בריאה ומאוזנת מורכבת מסוגים רבים ומגוונים של מאכלים שמכילים את מה שהגוף זקוק לו. דגש על מזון אחד ספציפי, בפני עצמו, לא יתן לנו יתרון בריאותי כזה או אחר.
הביטוי בגלגולו הנוכחי התחיל לתפוס תאוצה לפני כעשור, כשמשווקי אוכל הבינו שהם יכולים להגדיל מכירות אם יצמידו אותו למאכלים מסוימים. לפי נתונים של מכון מינטל, בין השנים 2011-2015 חלה עליה של 202% בכמות המוצרים אליהם הוצמדו ביטויים כמו "מזון-על", "פרי-על" או "ירק-על".
אין שום בעיה עם סופר פוד כל עוד אתם מבינים שמדובר בעיקר בטריק שיווקי שנועד למכור לכם מאכלים, לעתים כאלה שגדלים רק במקומות ספציפיים בעולם ומיובאים מרחוק, ולעתים במחיר יקר בהרבה ממוצרים מקומיים שמציעים יתרונות בריאותיים דומים.
בואו ניקח לדוגמא את הגוג'י ברי. אנחנו לא טוענים שהוא לא בריא, ממש לא! כבודו במקומו מונח, ומחקרים מראים שהוא אכן מכיל כמות גדולה במיוחד של נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים וחומרים נוספים האופייניים יותר ופחות לפירות יער.
הבעיה עם מזונות על מתחילה כשמבינים שבעצם קיימים מזונות רבים המכילים נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים (שבדרך כלל גם לא יעלו כ-100 ש"ח לקילו) ובסופו של דבר התזונה שלנו לא יכולה להיות מורכבת רק מגוג'י ברי, בריא ככל שיהיה.
במקום להתמקד במזון בריאות אחד, עדיף להתמקד בלדאוג שדפוס התזונה הכולל שלכם יהיה מזין ויכיל מזונות עם הרבה סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. במילים אחרות, אם תאכלו בבוקר חופן ג'וג'י ברי ובשאר היום תאכלו צ'יפס ובורקס, לא עשיתם יותר מדי למען הבריאות שלכם.
אז מה כל כך מעודכן ברשימת מזונות העל שהבטחנו? החלטנו הפעם להתרכז במאכלים שמצד אחד אפשר למצוא אותם בקלות כמעט בכל מקום, מצד שני הם לא יקרים במיוחד ומצד שלישי הם מקומיים (לרוב). וכמובן כמובן שבנוסף לכל זה הם גם נהדרים מבחינה תזונתית ומומלץ לשלב אותם בתפריט בריא ומגוון.
אם נשווה את המזונות ברשימה שלנו למזונות המשווקים כסופר פוד, לפי כל אמת מידה אפשר יהיה לקרוא להם "מזונות סופר פוד", אבל ממש לא חייבים. כאמור, מומלץ לשלב את המזונות האלה בתפריט היומי שלנו, אבל לא כדאי להתרכז יותר מדי באחד מהם או באחר. כל אחד מהם מצוין בדרכו, אבל אל תאמינו למי שיספר לכם שהם מאכלי קסם ושאם תאכלו הרבה מהם תהיו פתאום בריאים, חטובים ומאושרים.
גיוון ומידה הן מילת המפתח בכל הנוגע לתזונה בריאה, ואורח חיים בריא כולל אלמנטים נוספים מלבד תזונה כמו שינה ופעילות גופנית. מזונות על הם בסך הכל שילוב של שיווק גאוני ושל הצורך שלנו כבני אדם למצוא תשובות פשוטות ומהירות לשאלות מורכבות.
בשל ריבוי המסרים והכוח האדיר שיש לשיווק, קל היום להתבלבל ולחשוב שמאכל ספציפי כזה או אחר יוביל אותנו לתזונה אופטימלית. כמו תמיד, המציאות קצת יותר מורכבת מזה, אבל במובן מסויים גם יותר פשוטה כי אין באמת צורך בשורה של מאכלים אקזוטיים ויקרים כדי לשמור על תזונה בריאה. הרבה יותר חשוב לשמור על סקרנות, להתעניין וללמוד מה הם המאכלים שמטיבים עמנו, ולנסות לצרוך כמה שיותר סוגים שונים שלהם בכמויות הגיוניות. אם אתם קוראים את זה, סימן שאתם כבר בדרך הנכונה.
פוסט זה נכתב בסיוע תזונאית מוסמכת.
פוסטים קשורים