דף הבית
בלוג טבעוני
אפייה טבעונית - אילו אופציות עומדות לפנינו?

אפייה טבעונית - אילו אופציות עומדות לפנינו?

פורסם ע"י מערכת סימפל האפי קיטשן בתאריך
18.5.2022
פדרו אלמונדובר עם עוגה מהודרת שאפה במו ידיו להתפאר

קרה לכם פעם שניסיתם לטבען מתכון של מאפה כזה או אחר והתוצאה הייתה מבישה, שלא לומר לא ראויה למאכל אדם? קרה לכם ששלפתם בתקווה גדולה את התבנית עם העוגה או המאפינס הטבעוניים מהתנור וראיתם לרוב אכזבתכם שיצא לכם משהו פחוס מדי/רטוב מידי/יבש מידי/לא אכיל מידי? 

אל חשש! אנחנו פה בשביל לעשות לכם קצת סדר, לתת כמה טיפים וללוות אתכם במסע המופלא אל עבר המאפה הטבעוני המושלם. אפייה טבעונית זה דבר שיכול להיות קצת מאתגר, אבל עם קצת הכנה מראש, ידע וניסיון, האתגר יכול להפוך במהרה לחוויה מתוקה, ריחנית וטעימה במיוחד. הכל מן הצומח כמובן! 

אז בואו נתחיל מההתחלה: ברוכים הבאים וברוכות הבאות למדריך האפייה הטבעונית השלם של סימפל האפי קיטשן! כאן נלמד בין היתר אילו מתכונים כדאי לבחור, איך אפשר להחליף את המוצרים מן החי במתכונים, ומה כדאי שיהיה לכם במזווה אם אתם מתכננים לצאת למסע המרגש אל עבר הלא נודע (זה נשמע קצת פחות מפחיד כשמבינים ש"הלא נודע" במקרה הזה הוא עוגות, עוגיות, לחמים ושאר דברי מאפה ריחניים וטעימים מן הצומח).

הכל מתחיל עוד בשלב בחירת המתכון

לפני הכל, כשזה נוגע לאפייה טבעונית חשוב להיות חכמים עוד משלב בחירת המתכון. אמנם לא חסרים מתכוני עוגות לטבעונים ברשת, וכמובן גם שלל דברי מאפה אחרים, אבל עדיין, זה מעט מגביל כשניתן לבחור רק מבין מתכונים טבעוניים, ולמה שנהיה מוגבלים רק בגלל שאנחנו טבעונים? לכן חשוב ללמוד לזהות מתכונים ידידותיים לטבעון, כלומר כאלה שהסיכוי לטבען אותם בצורה שגם תצליח גבוה יותר והסיכוי לעוגמת נפש נמוך יותר. 

אז לְמה צריך לשים לב כשמחפשים מתכון? קודם כל לכמות הביצים. אם מדובר במתכון עם 12 חלבוני ביצה למשל, כנראה שיהיה קשה לטבען אותו בצורה מוצלחת. כדאי גם לשים לב שלא מדובר במתכון שמסתמך בצורה משמעותית על חמאה או שחמאה היא הטעם הדומיננטי שעליו נשען המתכון. לא שאי אפשר ליצור קרואסון חמאה טבעוני טעים, אבל זה בהחלט לא המקום להתחיל בו. 

בקיצור, מתכונים שמסתמכים באופן מהותי על מרכיבים מן החי ושטעמם הראשי נובע מאותם מרכיבים, ברוב המקרים עדיף להשאיר בצד. יש מתכונים שפשוט לא נועדו לטבעון, וזה בסדר.

אז אילו מתכונים כן מתאימים לאופה הטבעוני המתחיל? מתכוני בראוניז למיניהם, עוגות פשוטות, מאפינס, לחמים מהירים, המון סוגים של עוגיות, מאפי קינמון ובאופן כללי מתכונים שהמרכיבים מן החי שבהם הם לא הדבר המרכזי (למרות שיש לציין שלדברים כמו מרנגים, בהם המרכיב העיקרי הוא ביצה, כבר נמצא פתרון טבעוני. אבל נגיע לזה בהמשך). 

עכשיו כשמצאתם מתכון שווה שנראה לכם שאתם רוצים לנסות להכין, הגיע הזמן להבין איך מחליפים את כל המרכיבים מן החי שיש במתכון. 

איך מחליפים מרכיבים מן החי בכאלה מן הצומח ושורדים כדי לספר

נתחיל מהכוכבת הגדולה של עולם האפייה, זאת שתופיע פעם אחר פעם כמעט בכל מתכון אפייה שעליו תשימו את ידיכם, סיוטו של כל אופה טבעוני מתחיל: הביצה. אבל מעז יצא מתוק כי אולי דווקא בגלל שהביצה כל כך נפוצה במתכוני אפייה, מיטב המוחות הקולינריים עובדים כבר שנים על דרכים מעולות להחליף אותה. 

כשזה נוגע לתחליפי ביצים, חשוב להבין קודם מהי המטרה העיקרית של הביצה במתכון הספציפי אותו אתם מתכוונים להכין. למשל, ברוב מתכוני העוגיות, תפקידה של הביצה הוא להדביק את כל המרכיבים ביחד למשהו קוהרנטי. בעוגות בדרך כלל הביצה שם כדי להתפיח ולאוורר. בלחמים כמו חלה, התפקיד שלה הוא לתת טעם וטקסטורה. 

קיימים בשוק בישראל מספר תחליפי ביצה תעשייתיים (סקרנו חלק מהם כאן), שאמורים להחליף ביצה בכל מתכון אפשרי, גם באפייה. אבל לא חסרות גם אופציות פחות מעובדות ויותר זולות. 

כל אופציה מחליפה ביצה אחת, הגדילו כמויות בהתאם למתכון:

  • כף חומץ + כפית סודה לשתייה: הפלא המדעי הזה מעולה להתפחה של עוגות. כדאי להכניס את הבלילה לתנור מיד לאחר ערבוב החומרים. 
  • כף פשתן טחון + שלוש כפות מים: מתאים לעוגיות פחות פריכות ויותר לעיסות (מה שנקרא בעגה המקצועית - chewy).
  • רבע כוס רסק תפוחים או מחיות מפירות/ירקות אחרים (אפשר גם בננה או דלעת!): מעולה במקרה שצריך להוסיף לחות למאפה, כמו בעוגות מהירות או בראוניז. במקרה של הבננה יש להביא בחשבון שהיא תשפיע גם על הטעם אז אולי יש מתכונים שבהם זה פחות מתאים.
  • 2 כפות קורנפלור + כף מים: מוסיף אווריריות לעוגות.
  • רבע כוס טופו משי: מעולה לדברים כמו עוגת גבינה ופאדג'. 
  • אקוופאבה: קשה להאמין אבל מדובר במי חומוס. כלומר, המים שבתוכם יושב חומוס בקופסת השימורים. אפשר גם להכין לבד בבית אבל זה קצת יותר מסובך וגוזל זמן. בזכות החלבונים הרבים שנשארים במי החומוס אפשר להכין איתם דברים שטבעונים אפילו לא חלמו עליהם במשך שנים רבות, כמו מרנגים. כף אחת של אקוופאבה שווה חלמון אחד. 2 כפות שוות חלבון. 3 כפות שוות ביצה שלמה.

מבולבלים? יותר מדי אופציות? פוסטר תחליפי הביצה שלנו כאן בשביל לעזור!

כל מיני דברים שקשורים לאפייה טבעונית

התמודדנו עם הביצים בגבורה, מה עם שאר המרכיבים הלא טבעוניים במתכון?

אחרי שהחלפנו את הביצים שבמתכון, הגיע הזמן להתמודד עם שאר המרכיבים הלא טבעוניים. לרוב, הדברים שתתקלו בהם יהיו חמאה, דבש, שמנת וחלב. אבל אל דאגה, קיימים פתרונות זמינים וקלים מן הצומח לכל אחד מהם!

חמאה אפשר להחליף עם שמנים ניטרליים (כמו קנולה, אבוקדו וזרעי ענבים) ביחס של 1:1. אפשר להשתמש בשמן זית או קוקוס אבל צריך להביא בחשבון שהם מגיעים עם טעם דומיננטי משל עצמם. קיימות חמאות טבעוניות בישראל, אבל הן יקרות יותר ולא תמיד מתאימות לאפייה.

חלב אפשר להחליף עם החלב האהוב עליכם מן הצומח, גם כאן עדיף כמובן כאלה עם טעם ניטרלי. חלב אורז למשל נוטה להיות מתוק מאוד. במקום שמנת אפשר להשתמש בקרם קוקוס בעל אחוז שומן גבוה, או בשמנת צמחית שלמרבה המזל אפשר למצוא כמעט בכל סופר בארץ. הן מעולות גם להכנת קצפת. 

גם עבור דבש טבעונות כבר נותנת מענה מלא עם שלל תחליפים מן הצומח. אם המתכון דורש כמות גדולה של דבש כדאי להשתמש בסוכר אינוורטי מכיוון שהוא גם יותר זול וגם הכי קרוב לדבש מבחינת התגובה שלו לאפייה וחום. תחליפים נוספים לדבש יכולים להיות סירופ אגבה, סירופ מייפל וסילאן. 

מצרכים שכדאי שיהיו בבית לימים מתוקים של אפייה

אם אתם צופים בעתיד הקרוב שלכם שעות ארוכות של זמן איכות במטבח עם התנור, כדאי לכם להתארגן לזה מראש. זה יחסוך לכם זמן וטיולים מרגיזים לסופר בשביל פריט אחד בלבד. כדי שלא תצטרכו לעבוד קשה, הכנו לכם רשימת קניות לטבעונים שאוהבים לאפות (או כאלה שרק התחילו אבל מקווים לאהוב בעתיד), שכוללת את הדברים שכמעט בטוח תצטרכו בשלב זה או אחר:

  • קמח (לבן, כוסמין, תופח, שיפון, תירס, קמח אלטרנטיבי ללא גלוטן)
  • סודה לשתייה
  • אבקת אפייה
  • חומץ 
  • סירופ מייפל
  • תמצית וניל
  • סוכר (לבן, קנים, סלק, קוקוס, אבק סוכר)
  • טפיוקה או קורנפלור
  • קרם קוקוס
  • רסק תפוחים
  • שמן ניטרלי (זרעי ענבים, קנולה, אבוקדו)
  • חלב צמחי ניטרלי (סויה, שיבולת שועל, שקדים)
  • זרעי פשתן טחונים/ צ'יה
  • קופסת שימורים של חומוס (בשביל מי החומוס היקרים, כמובן!)

אבל הדבר הכי חשוב באפייה טבעונית הוא בעצם…

אוקיי, שני דברים. הראשון הוא שחשוב מאוד לקחת בחשבון שכשמטבענים מתכון אפייה הוא לא יצא בדיוק כמו המתכון המקורי. למצרכים שונים יש התנהגות שונה וזה אף פעם לא יהיה אחד לאחד. אמצו את השינוי! מאפים טבעוניים הם טעימים בזכות עצמם! 

הדבר השני: לא לפחד. כמו בכל דבר שקשור לבישול ואפייה, המפתח נמצא בהתנסות, טעייה, ניסיונות ולמידה. אל תפחדו לנסות מתכונים שנראים מסובכים, אל תפחדו להתנסות עם מרכיבים שאתם לא מכירים, אתם פה כדי ללמוד. אנחנו מקווים שעכשיו הדרך למאפה הטבעוני המושלם תהיה קצת יותר רכה ונעימה (וחמימה, כמו לחם שיצא מהתנור).

פוסטים קשורים